Американският интернет гигант Google ще показва на потребителите на своята търсачка повече информация защо им се показват конкретни резултати, разкри компанията, цитирана от Ройтерс.

Тя твърди, че ще може да се кликва на поле за показване на подробности за това как резултатите съвпадат с конкретното търсене, така че да се решава по-добре дали информацията е подходяща.

Google прави промени, така че да даде на потребителите повече контекст за резултатите, които предлага нейната търсачка.

 По-рано тази година компанията въведе панели, в които да посочва на потребителите източниците на информация, които виждат. Освен това започна да предупреждава потребителите кога една тема се развива бързо, а резултатите от търсенето могат да не са напълно актуални.

Действията на Google са свързани с нарастващите критики към технологичните гиганти ще помагат за разпространението на заблуждаваща или невярна информация. Подобни критики бяха отправени особено към Facebook, която продължава да се бори с тези проблеми. Спорът достигна кулминацията си около предходните президентски избори в Съединените щати, когато за държавен глава беше избран Доналд Тръмп, но имаше съмнения за силна руска кампания за намеса в социалната мрежа.