Има ли опасност телефоните Huawei  да станат безполезни ? Това се питат всички българи, които ползват апаратите на китайската компания, след като Google обяви, че спира бизнеса си с нея. Става въпрос за трансфер на хардуер, софтуер и технически услуги, като изключение са продуктите, които са обществено достъпни чрез отворен лиценз, като операционната система Android.  

Решението идва, след като американският президент Доналд Тръмп обяви най-голямата и успешна технологична компания на Китай Huawei за национална заплаха.

Как обаче търговската война между Вашингтон и Пекин ще повлияе на българския потребител и има ли защо той да се притеснява? Това се питат сега всички българи, избрали марката, предизвикала гнева на Тръмп.

 Засега от Google обявиха, че всички съществуващи към този момент модели на Huawei няма да бъдат засегнати от санкциите на Тръмп. Така например, собствениците на новия Huawei P30 Pro ще продължат да получават достъп до всички ъпдейти и да ползват безпроблемно приложенията на Google, като Gmail и YouTube.

"За потребителите на нашите услуги, Google Play и функциите за сигурност от Google Play Protect ще продължат да работят на съществуващите Huawei устройства", заявяват от Google.

На практика това означава, че всички приложения на Google ще продължат да функционират на съществуващите Huawei устройства.

"Huawei ще продължава да предоставя на потребителите си последните актуализации по отношение на софтуерната сигурност, така и всички услуги, свързани със следпродажбеното обслужване на съществуващите вече на пазара Huawei и Honor продукти. В това число смартфони и таблети, които вече са закупени от крайните потребители, но и такива, които са все още в наличност на пазарите в световен мащаб", коментираха на свой ред от китайската компания.

Тази сутрин дойде новината, че американското правителство смекчи някои ограничения, наложени на китайската компания Huawei, предаде Ройтерс.

Търговското министерство на САЩ създаде временен общ лиценз, с който възстановява възможността на Хуауей да поддържа съществуващите мрежи и да предоставя актуализации на софтуера на съществуващите мобилни устройства на компанията.

Лицензът, който ще е в сила 90 дни, смекчава ограниченията, наложени на Хуауей от САЩ за купуване на американски стоки, за да се помогне на съществуващите клиенти.

 Миналия четвъртък министерството на търговията на САЩ включи китайския телекомуникационен гигант в своя списък на юридическите лица, на които е забранено да правят бизнес с американски компании без специално разрешително.