През август Google обяви намеренията си да използва смартфоните с Android като сеизмометри. Целта на компанията разбира се е създаването на най-голямата мрежа за засичане на земетресения.

Сега системата Android Earthquake Alerts System ще е активна в Гърция и Нова Зеландия. Досега тя беше ограничена в щатите Калифорния и Орегон в САЩ. От компанията използват акселерометъра в телефоните за засичане на първоначалната P вълна, която се генерира при земетресение.

При наличието на подобно събитие телефонът изпраща данни за местоположението си към специален сървър. След това получената информация се проверява и към потребителите в района се изпращат известия, преди да е настъпила последващата S вълна, която е по-мощна и разрушителна.

Известията ще се появяват дори при заключен екран и ще показват инструкции за предпазване. През изминалите месеци системата е била в тестова фаза без да се изпращат предупреждения. Сега потребителите с Android смартфон в двете страни могат да активират услугата от Settings > Location > Advanced > Earthquake Alerts.