НАСА планира да прати хора на Марс през 30-те години на този век. Пътешествието до червената планета ще отнеме около 6 месеца, през които астронавтите ще трябва да се справят с космическата радиация и ефектите на безтегловността. Стъпвайки на Червената панета проблема с радиацията няма да изчезне, защото Марс няма магнитно поле, което да го предпазва от заредените частици на Слънцето. Как тогава можем не просто да идем на Марс, но и да останем там?

Генетичното инженерство и други съвременни технологии, свързани с измененията в ДНК, може да са ключът към превръщането на вида ни в мултипланетарен, смятат множество учени, пише space.com, цитиран от dir.bg. Кенда Линч, астробиолог и геомикробиолог от Лунния и планетарен институт в Хюстън, който е тясно свързан с НАСА, твърди точно това. Ще трябва да се възползваме от генното инженерство, ако искаме да живеем, работим и създаваме семейства на Марс или други планети и луни, заявява Линч.

Вече се провеждат и експерименти в тази насока. Учените са вмъкнали гени от бавноходки (Tardigrade) - едни от най-издръжливите животни в света, можещи да преживеят радиация и вакуум - в човешките клетки в лабораторията. Резултатите бяха обнадеждаващи. Подобрените човешки клетки показаха по-голяма устойчивост на радиация, отколкото техните "нормални колеги", споделя Кристофър Мейсън, генетик от медицинското училище на Университета Корнел в Ню Йорк. НАСА и други космически агенции вече предприемат мерки за защита на своите астронавти физически, чрез екраниране на космически кораби и фармакологично чрез различни лекарства. Така че не е огромен идеен скок да се обмисли и защитата им генетично, при условие че тези мерки са доказани като безопасни, каза Мейсън.

Прекаралият една година в космоса американски астронавт Скот Кели също подкрепя идеята. След завръщането на Земята той се сблъска с някои здравословни проблеми, които са причинени от дългия му престой в космоса. "Бавноходките и "екстремофилни" микроби, като устойчива на радиация бактерия Deinococcus radiodurans са естественият ни резервоар на редица суперспособности, добавя Мейсън, който е изследвал организма на Скот Кели след завръщането му на Земята.

Всички възможни проблеми могат да намерят решени, благодарение на науката. Превръщането на човечеството в мултипланетарен вид, би повишило възможността му да оцелее, както и би разширило кръгозора му към много нови открития и възможности, споделят учените.