Нобуаки Куруматани, главен изпълнителен директор на Toshiba, подаде оставка след три години, белязани от въпроси за управлението и противопоставяне от страна на акционерите-активисти, предадоха от технологичната компания.

Председателят Сатоши Цунавака, който служи като публично лице на компанията, замени Куруматани като главен изпълнителен директор, заяви Тошиба след заседание на борда.

"Управителният съвет прие оставката на г-н Куруматани", казаха от компанията.

Внезапният ход идва седмица след като Nikkei Asia съобщи за първоначален подход към Toshiba от базираната в Обединеното кралство компания за частни акции CVC Capital Partners, изразявайки интерес към евентуално изкупуване на японската компания на стойност 20 милиарда долара. Преди да се присъедини към Toshiba през 2018 г., Куруматани е председателствал японските операции на CVC, което води до опасения относно потенциален конфликт на интереси.

На пресконференция в сряда председателят Цунавака призна за належащи спешни задачи, включително възможната оферта от CVC, както и предстоящото годишно общо събрание на компанията, където Toshiba ще се опита да възстанови отношенията с редица инвеститори, разгневени от управлението на Куруматани над компанията.

Toshiba е на прага на фаза на растеж и няма промяна в нашето пътуване за подобряване на корпоративната стойност“, каза Цунавака и добави, че „ще работя усилено, за да изградя доверие с всички наши заинтересовани страни“.

Председателят на борда на Toshiba Осаму Нагаяма каза, че Цунавака е най-добрият избор като наследник на Куруматани, защото "той се доверява на акционерите и също има опит за преодоляване на трудностите".

Нагаяма отрече, че оставката на Куруматани е пряко свързана с миналия му мандат в CVC, като отбеляза, че „той подаде оставка поради лични причини“.

Куруматани отсъстваше от пресконференцията, но компанията сподели съобщение, в което той каза, че планира да подаде оставка като главен изпълнителен директор по-рано тази година и разговаря със семейството си.

Според изявлението Куруматани вярва, че завръщането на Toshiba в горната секция на Токийската фондова борса през януари бележи завършването на мисията му за съживяване на компанията.

Изпитвам чувство за постижение“, каза той и добави, че иска „да си вземе почивка от интензивната работа, за да презаредя батериите си“, предаде Nikkie Asia.