Виртуалната реалност може да се превърне в основен източник на приходи за Facebook в близките години, след като социалната мрежа привлече опитния специалист Хюго Бара за вицепрезидент на VR направлението.

Бара, който е заемал топ мениджърски позиции в Google и Xiaomi, ще отговаря за VR разработките на Facebook, включително шлема за виртуална реалност Oculus VR. По думите на Марк Зукърбърг, основател на Facebook, Хюго Бара споделя неговото убеждение, че виртуалната и допълнената реалност ще станат следващата главна компютърна платформа, пише technews.bg.

Зукърбърг написа на страницата си във Facebook, че познава Бара откакто последният помагаше на Google да изгради платформата Android. “Мечтаех да работя във виртуалната реалност дори когато AR/VR бяха просто измислица на научната фантастика. Сега ние си правим селфи във виртуалния свят”, казва Бара в коментар към думите на Зукърбърг. Според него, няма по-трудна задача от това една авангардна технология да се направи достъпна за възможно най-много хора. Бара очаква с нетърпение да се заеме с тази задача във Facebook, имайки предвид виртуалната реалност.

На Facebook може да са необходими години, преди виртуалната реалност да стане основно направление в дейността на компанията. Но проектът Oculus вече е лидер във VR света. Като едно от пристрастията на Марк Зукърбърг, виртуалната реалност може да се превърне в главен източник на приходи за социалната мрежа.