Facebook, следвайки стъпките на Google, обяви, че планира да инвестира 1 милиард долара за подкрепа на новинарската индустрия през следващите три години.

Гигантът за социални мрежи, който има „търкания“ с Австралия за закон, който ще накара социалните платформи да плащат на новинарски организации, заяви, че е инвестирал 600 милиона долара от 2018 г. в новини.

През октомври Google заяви, че ще плати на издателите 1 милиард долара през следващите три години.

Нови компании искат Google и Facebook да плащат за новините, които се появяват на техните платформи. Правителствата в Европа и Австралия са все повече симпатизират  на тази гледна точка. Двете технологични компании изсмукват по-голямата част от американските долари за цифрова реклама.

Във вторник Facebook заяви, че ще премахне забраната за връзки с новини в Австралия, след като правителството се съгласи да промени предложеното законодателство, което да помогне на издателите да договарят плащания с Facebook и Google.

Facebook беше критикуван заради забраната си, която също временно ограничи достъпа до информацията за пандемията, общественото здравеопазване и службите за спешна помощ, достъпни през сайта за социални мрежи. Facebook обяви още, че промените му позволяват да избере кои издатели ще подкрепи и посочи, че сега ще започне да сключва подобни сделки в Австралия.