През 2020 г. 81% от хората на възраст между 16 и 74 години в Европейски съюз са използвали смартфон за лични цели през трите месеца преди проучването, посочва изследване на Eurostat.

18% от анкетираните обаче признават, че при използване или инсталиране на приложение на смартфона никога не са ограничавали или отказвали достъпа му до лични данни като местоположението или контактите им. 6% не са знаели, че е възможно да се ограничи или откаже достъп до личните им данни при използване или инсталиране на приложение.

Най-висока защита на личните данни при употреба на различни приложения на смартфони се отчита в Швеция, а най-ниска в Хърватия и Чехия.


Процентът на хора, които никога не се блокирали достъпът до лични данни при инсталиране на приложения

Оказва се, че около една трета от хората на възраст от 16 до 74 години никога не са ограничавали или отказвали достъп до личните си данни при използване или инсталиране на приложение в Хърватия (37%) и Чехия (36%), в Латвия (32%) и Литва (31% ).

За разлика от тях, в Швеция са по-предпазливи към личните си данни. Едва 11% от хората на възраст между 16 и 74 години никога не са ограничавали или отказвали достъп до тях. Първенецът е следван от Италия, Холандия и Португалия (отчели 12%), Белгия, Германия и Словения (отчели 13%).

България се позиционира на 21 първо място от общо анкетирани страни. Това ще рече, че 27% от българите сляпо се доверяват на различни апликации, без да ограничават достъпа им до техните персонални данни.

Делът на хората, които никога не са ограничавали или отказвали такъв достъп, е най-висок сред най-младите. 20% от хората между 16 и 24 години не считат за важно да блокират досега на приложения до данните, с което разполага смартфона им. Изненадващо в случая е, че тези, които на практика са по-запознати с материята на днешните технологии, всъщност отчитат толкова висок резултат при отношението си относно безопасното сърфиране.

Най-нисък се оказва сред най-големите − 14% от запитаните на възраст между 65 и 74 години никога не са ограничавали или отказвали такъв достъп. При тази възрастова група обаче, индексът е очакван, поради липсата на информираност относно „дълбокия“ интернет и възможността за изтичане на лични данни.