Пазарът на смартфони в България се развива доста динамично през последните няколко години. Някои основни тенденции от миналата година продължават и през 2017 г. Така например огромната част от продаваните смартфони са с 4G възможност, а два от три скъпи телефона се купуват на изплащане.

Но кои са лидерите по отношение само на устройствата с операционна система Anroid. Изпъква корейският концерн Samsung с пазарен дял от 47,7%. След него обаче се нареждат две китайски компании - Lenovo с 18,6% и Huawei с 14,8%, пише Dnes.bg.

С доста по-голямо отстояние от тях са корейският производител LG с дял от 3,6% и Sony с пазарен дял в размер на 3,5 на сто. Още по-долу е друг китайски бранд – Xiaomi, на когото са се доверили 1,3% от потребителите на Android смартфони в страната ни.

По отношение на разпространението на отделните модели телефони, се оказва, че най-популярният Android смартфон у нас е представеният през 2016 г. Samsung Galaxy J5 с дял от 3,3%.

На второ място в тази ранглиста се нарежда друг модел на Samsung – Galaxy S3 с 2,9%, а третата позиция е за Huawei P8 Lite, на който се падат 2,6%. По-надолу са Samsung Galaxy J3 (2016 г.) с 2,4%, Huawei P9 lite с 2,3% и Lenovo A536 с 2,3%. ТОП 10 се допълва от още два модела на Samsung и един на Lenovo.

Оказва се също така, че Samsung е водещият производител на телефони с Android на Стария континент. Делът на корейската компания в страните от Западна Европа варира от 55% до 65%, но пък в Източна Европа компанията губи дял за сметка на Huawei и Lenovo.