Инцидент от тази седмица нанесе удар върху плановете на Норвегия за преминаване към електрически самолети. Alpha Electro G2 се разби в езеро, но има и добра новина – няма жертви и наранени в резултат на катастрофата. Двуместният Alpha Electro G2 е собственост на Avinor, норвежкия държавен оператор на повечето летища в страната. По време на инцидента електрическият самолет е пилотиран от изпълнителния директор на компанията Даг Фалк Петерсен, съобщава Ройтерс, цитирана от technews.bg.

Самолетът е извършвал демонстрационен полет с членове на правителството на Норвегия. На борда е бил държавният секретар по местно самоуправление и модернизация Ааасе Марте Дж. Хоригмо. За щастие, и двамата пасажери са останали невредими. В момента не е ясно какво точно е причинило произшествието. Позовавайки се на пилота, Форбс съобщава, че двигателите на самолета са загубили цялата си мощност при приближаване до летището за кацане. Според пилота, самолетът е летял със скорост около 69 км/ч, когато е паднал в езерото.

Несъмнено инцидентът нанася удар върху плановете на Норвегия за преминаване към електрически самолети. Миналата година Фолк Петерсен заяви в интервю, че очаква превозът на пътници с електрически самолети да започне през 2025 г., а до 2040 г. да бъдат електрифицирани всички вътрешни полети.