ЕС е на път да въведе универсално зарядно устройство. Европейската комисия предложи законодателни стъпки за въвеждането на стандартно решение за зареждането на всички устройства.

Брюксел предлагат USB-C да стане стандартния порт за всички смартфони, таблети, камери, слушалки, преносими високоговорители и конзоли за видеоигри. Освен това Комисията предлага зарядните устройства да се продават отделно от електронните устройства. За да са стане факт, предложението трябва да бъде одобрено от Европарламента и държавите-членки

Потребителите ще могат да зареждат своите устройства с едно и също зарядно устройство тип USB-C, независимо от марката на зарежданото устройство. Стремежът е технологията за бързо зареждане да се хармонизира, което ще спомогне за предотвратяване на необоснованото ограничаване на скоростта на зареждане от различни производители и ще гарантира, че скоростта на зареждане на дадено електронно устройство е една и съща с всяко съвместимо зарядно устройства. Отделното продаване на универсалните зарядни устройства ще ограничи броя на излишно закупуваните или неизползвани зарядни.

Очаква се намаляването на производството и на изхвърлянето на зарядни устройства да намали и отпадъците от електрическо и електронно оборудване с почти хиляда тона годишно.