Джеф Безос заяви във вторник, че ще напусне поста главен изпълнителен директор на Amazon, оставяйки кормилото на компанията, която той основа преди 27 години.

Анди Джеси, изпълнителният директор на Amazon Web Services, ще поеме поста изпълнителен директор на Amazon.

Безос ще премине към ролята на изпълнителен председател през третото тримесечие на тази година, което започва на 1 юли, съобщиха от компанията.

В бележка до служителите Джеф каза, че преходът ще му даде „времето и енергията, които са ми необходими, за да се съсредоточа върху фонд„ Ден 1 “, фонд „Земя Безос“,„Blue Origin“,„Вашингтон пост“ и други.Съобщението предизвика аларма на Уолстрийт и в цялата бизнес общност, въпреки че преходът не предвещава непременно някаква съществена промяна в бизнеса на Amazon.

Amazon отчете година на рекорден ръст във вторник, включително 38 процента увеличение на нетните продажби от 2019 г., като компанията прибра приходи от 21 милиарда долара, почти двойно повече от предходната. Инвеститорите също не изглеждаха смаяни от новините. Цената на акциите на Amazon се повиши с около 1,5% след съобщението.

Безос се отдалечава от Amazon в момент, когато пазарната му стойност се движи около 1,7 трилиона долара, което го прави една от най-ценните компании в света.

Остава да разберем колко активен ще бъде Безос в бизнеса на Amazon в новата си роля. Няколко големи ръководители на технологии са напуснали поста главен изпълнителен директор и са продължили да участват в бизнеса на техните компании, включително Лари Елисън в Oracle и Бил Гейтс в Microsoft. Джеф Безос остава един от най-големите акционери на Amazon.