В началото на годината Google Maps обявиха нововъведение, което значително ще улесни шофьорите и ще спести излишни главоболия и разходи за неспазване Закона за движението по пътищата.

Картата на технологичния гигант вече показва къде на пътя има видеокамери, които засичат за превишена скорост, а вече такава функция има и в българия.

Удобната функция не е съвсем нова. През 2013 г. Google купи платформата Waze, която съобщаваше на потребителите състоянието на пътната обстановка, пишат от Tech Crunch. Waze е собственост на Google, но приложението никога не е било тяхно производство. Сега обаче технологичният гигант предприема нова стъпка и прави функцията по-достъпна, а и безплатна за използване в различни пътища по земното кълбо, обясняват различни медии зад океана.

Всички данни, които са налични в приложението, са след сигнали на самите потребители, които могат да изпратят информация за инцидент на пътя или поставена видеокамера, която да засича шофьорите, движещи се с превишена скорост.

Информация за това колко точно е ограничението на пътя, се появява в долния ъгъл на екрана на мобилното устройство. От друга страна, всички камери са отбелязани на самата карта.

Освен нашата страна, информация има и за над 40 други държави, сред които Австралия, Бразилия, САЩ, Канада, Великобритания, Индия, Мексико, Русия, Япония, Андора, Босна, Хърватия, Чехия, Естония, Финландия, Гърция, Унгария и др.