По времето, когато хора от цял свят, включително Стивън Хокинг, спорят и се боят от нахлуването на роботите в ежедневния ни живот, поколението на милениалите отдавна се е примирило с неизбежното и открито заявява готовност да встъпи във връзка с андроид. За това свидетелства изследване, наречено iLife. То е проведено сред повече от 12 000 души от 32 страни в света, включително САЩ, Великобритания, Канада, Германия, Сингапур и други. В анализа на данните респондентите са разделени на три възрастови групи- милениали / 18-34 години/, поколение Х / 35-54 години/ и бейби бумъри / 55 и повече/.

Изкуственият интелект постепенно се мести от фентъзи филмите и книгите в реалния живот и това става все по-забележимо всяка година. Въпреки, че голямата част от анкетираните смятат, че масовото разпространение на роботите ще засегне по-скоро децата и внуците, вместо самите тях, повечето вярват в положителните промени, които те ще донесат. 25% смятат, че роботите ще поемат контрол над човешкото общество, а още 15% предполагат, че роботите напълно ще унищожат планетата си. 33% от анкетираните са сигурни в това, че внедряването на роботите ще ускори техническия прогрес и ще освободи хората от рутината, като им даде възможност да се наслаждават повече на живота.

Най- големият страх, свързан с роботите, остава загубата на работата заради замяна с механичен изпълнител- почти половината от анкетираните смятат, че именно това ще се случи в най- близко бъдеще.Впрочем има и няколко негативни последици, които могат да се случат, ако хората продължат да проявяват вътрешната си слабост. Повече от 60% вярват, че роботите ще повишат нивото на човешкия мързел, тъй като на хората ще им се налага да работят по-малко. Още 56% смятат, че заради роботите хората съвсем ще спрат да мислят самостоятелно и ще загубят своята креативност, тъй като светът ще бъде в голяма степен автоматизиран, което означава- подчинен на единна логика.


Изследването засяга и въпроси за социалните отношения с роботите, ако на тях им е съдено да станат неотменна част от човешкото общество. Всеки пети респондент и една четвърт от милениалите смятат, че биха могли да се сприятелят с робот и дори да създадат с него романтична връзка. Това вече не изглежда фантастично и невъзможно, още повече като се отчита големия брой усъвършенствани секс- кукли, които в момента произвеждат едновременно няколко технологични компании. Все по-често в пресата се появяват съобщения за мъже, които живеят с жени- роботи и нямат намерение да се връщат към " човешки отношения".

Впрочем учените прогнозират появата на нова сексуална ориентация- цифросексуалност. Цифросексуални ще бъдат тези, чието полово влечение е силно свързано с виртуалния свят. В тая връзка на анкетираните е бил зададен въпросът от какво се боят, ако роботите наистина започнат да установяват отношения с хората. Повече от 30% отговорили, че хората ще престанат да приемат недостатъците на друг човек, понеже до тях винаги ще има "съвършени" андроиди.

Освен роботизацията, изследването засяга и друга важна тема- масовото използване на смартфони. 95% от анкетираните имат поне по един. 41% от всички признават, че прекарват повече време в мобилните приложения, вместо в сайтовете в интернет. Повече от една четвърт от всички милениали на възраст от 18 до 35 години са заявили, че предпочитат да загубят на улицата портфейла си, вместо смартфона. Сред по-възрастното поколение тази цифра е по- ниска- само 11% от хората над 50 години предпочитат телефона пред портфейла.

Расте броят и на тези, които са готови на по-радикални действия, за да не се разделят със смартфона си- 16% от анкетираните заявяват, че са готови по хирургически път да имплантират смартфона в мозъка или в ръката си. Това не е чак толкова удивително, като се има предвид, че над 60% от участниците в изследването са заявили, че не се разделят със смартфона си, освен когато той се зарежда. Още 48% от младите анкетирани признават, че ако се събудят посред нощ, първата им работа е да включат телефона си и да проверят съобщенията.