Окръжен съд в САЩ осъди на 12 години затвор мъж, който е отключил незаконно 1,9 милиона телефона от мрежата на американския оператор AT&T. Мохамед Фахд продължил седемгодишната схема за измами срещу компанията дори след като научил за разследване срещу него, според Министерството на правосъдието. На изслушването на присъдата на Фахд съдията Робърт С. Ласник каза, че той е извършил „ужасна киберпрестъпност за продължителен период“, като AT&T е загубил 201,5 милиона долара в резултат на това.

Фахд се свързал със служител на AT&T чрез Facebook през 2012 г. и го подкупил, за да му помогне да отключи телефоните на клиентите със „значителни суми пари“, съобщава Министерството на правосъдието. Фахд, гражданин на Пакистан и Гренада, убедил служителя да наеме свои колеги в кол центъра на оператора в Ботел, щата Вашингтон, които също да участват в схемата.

Министерството на правосъдието казва, че служителите са отключили телефони за "неподходящи клиенти", които са платили такса на Фахд. През пролетта на 2013 г. AT&T внедрява система, която затруднява служителите да отключват IMEI кодирането. След това Фахд наема инженер за създаване на зловреден софтуер, който ще бъде инсталиран в системите на AT&T, за да му помогне да отключва телефони по-ефективно и отдалечено, пише hicomm. Властите казват, че служителите са дали на Фахд подробности за системите на компанията и методите за отключване, за да подпомогнат този процес. Твърди се, че зловредният софтуер е получил информация за системата и други идентификационни данни за достъп на служителите на AT&T. Разработчикът използва тези подробности, за да модифицира зловредния софтуер в още по-ефикасен.

AT&T твърди, че Фахд и неговите сътрудници са отключили малко над 1,9 милиона телефона чрез схемата. Компанията казва, че поради отключванията клиентите не са извършили плащания на своите устройства, което е довело до деветцифрена загуба.

Фахд беше арестуван в Хонконг през 2018 г. след обвинение през 2017 г. Той беше екстрадиран в САЩ и се призна за виновен в заговор за извършване на измами през септември 2020 г.