Китайската компания ByteDance, която притежава социалната мрежа TikTok, отказа да продаде американския си сегмент на Microsoft.

Oracle е избран за купувач. 

Тази информация беше публикувана в неделя от Ройтерс, позовавайки се на своя източник. Според него, за да се осъществи сделката, китайската компания трябва да получи одобрение от властите на САЩ и Китай. Microsoft също обяви, че ByteDance отказва да му продаде американското подразделение на TikTok.

По-рано South China Morning Post съобщи, че ByteDance не възнамерява да продава алгоритъма на приложението TikTok на никоя американска компания. Според източника на публикацията ByteDance е уведомил американските власти и потенциалните купувачи за решението си, пише ТАСС.

Припомняме, че в края на юли президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че планира да забрани TikTok в САЩ. По-късно той заяви, че американските компании трябва да сключат сделка за придобиване на социалната мрежа от ByteDance до 15 септември, в противен случай работата на социалната мрежа ще бъде забранена в страната. Притесненията на Вашингтон относно TikTok произтичат от твърденията, че неговото ръководство се занимава с пропаганда и прехвърляне на потребителски данни на китайските власти.

По-рано беше съобщено, че ByteDance е получил предложения за закупуване на американското подразделение TikTok от Oracle, Microsoft и Walmart. В същото време експертите нарекоха Microsoft основният претендент за социалната мрежа.