Немската компания Robert Bosch GmbH заяви в четвъртък, че е разработила автоматизирана система за тестване за новия коронавирус, която може да диагностицира Covid-19 за по-малко от 2,5 часа и може да помогне на усилията за борба с епидемията от коронавирус.

"Заразените пациенти могат да бъдат идентифицирани и изолирани по-бързо", посочи главният изпълнителен директор на Bosch Волкмар Денер, цитиран от БНР.

Новият тест използва платформата за молекулярна диагностика на Vivalytic, направена от отдела за здравеопазване на Bosch, която е използвана в болници, лаборатории и медицински практики.

Обикновено пациентите трябва да изчакат един или два дни, преди да получат резултати от теста за коронавирус.

Способността за тестване на Covid-19 се разглежда като ключова за ограничаване на разпространението му. Диагностиката се разпространи силно в някои страни като Германия и Южна Корея, докато изостава в други, включително Италия и части от САЩ.

Според вирусолога Кристиан Дростен, в Германия седмично се правят около 500 000 теста за новия тип коронавирус.

"Журналисти от цял свят ме питат защо имаме толкова малко смъртни случаи в съотношение с броя на заразените хора. До известна степен това може да се обясни с факта, че имаме много активна лабораторна диагностика. Оценките от последните дни сочат, че правим половин милион тестове на седмица“, каза той.

По официални данни в Германия има 35 500 заразени, 198 души са починали от последствията от болестта.

Новият тест ще бъде наличен в Германия през април и след това ще се продава на международни пазари в Европа и в останалия свят. За новата разработка на бързо тестуване Bosch си партнира с производителя на медицинско оборудване Randox Laboratories Ltd.

Предполага се, че тестовете ще се използват в медицински заведения, а не в домашна среда. С всяко устройство ще могат да се взимат 10 проби на ден. Точността на диагнозата е 95%, съобщават от Bosch.

Тези молекулярно-диагностични тестове са златният стандарт, използван за определяне дали някой в ​​момента е заразен. Тестовете, потвърдили повече от 470 000 случаи в световен мащаб, търсят за наличието на нуклеинови киселини на вируса в пробите на хората. Макар и високо точни, тези тестове също так изискват време, опитни техници и консумативи, които са в недостиг. С оглед на това правителствата навсякъде се опитват да ограничат броя на хората, които се подлагат на такива тестове, до тези, които се смятат за най-изложени на риск от усложнения от коронавируса.