Частната американска космическа компания Axion обяви партньорство със SpaceX, в рамките на което още през втората половина на 2021 г. до Международната космическа станция (МКС) ще се организират платени туристически полети. За целта SpaceX ще предложи своята капсула Crew Dragon, на която ще летят трима туристи и представител на Axion, който да ги наблюдава, за да не пречат на екипажа на NASA на станцията, съобщава hicomm.bg.

SpaceX първоначално разработи капсулата, за да пренася космонавти от американска земя, като първият такъв полет трябва да се случи до края на тази полет. Освен това обаче, SpaceX предвижда да разшири употребата на капсулата, включително и като пренася космически туристи до МКС или на още по-голяма височина.

Мисията на SpaceX и Axion ще трае 10 дни, два от които ще преминат в пътуване от и до МКС. Засега компаниите не разкриват колко ще струва пътуването, но Axion вече бе обявила, че едно място ще се предлага за 55 милиона долара и че вече има един кандидат. Освен това, когато през 2019 г. обяви, че отваря МКС за частни космонавти, NASA посочи, че една нощувка там на човек ще струва 35 000 долара.