Повече от половин милион американци изтеглиха руското приложение Telegram само за четири дни, от миналата сряда до неделя, след премахването на приложението Parler.

По този начин Telegram се превърна във второто най-търсено приложение в САЩ, тъй като американците търсят алтернативи на големите корпоративни социални мрежи. Руската социална мрежа и услугата за сигурни съобщения са изтеглени 545 000 пъти между сряда, 6 януари и неделя, 9 януари - три пъти повече, отколкото за същия период през миналата седмица, съобщи Fox News.

"Ню Йорк Таймс" пише, че е имало "масово изселване" на американци към други социални мрежи, тъй като те са по-трудни за контрол от традиционните, като Facebook или Twitter, но и заради политиката за наказване на потребители, които управляват масовите социални мрежи.

Telegram се е сдобил с 25 милиона нови потребители през последните 72 часа, каза основателят на тази мрежа Павел Дуров. Той каза, че 38% от новите клиенти идват от Азия, 27% от Европа, 21% от Латинска Америка и 8% от Близкия изток и Северна Африка.

Fox News съобщава, че Telegram печели огромни печалби, тъй като потребителите масово напускат американското приложение за съобщения WhatsApp, собственост на Facebook, поради промени в условията на употреба, които нарушават поверителността на потребителите.

Фактът, че много социални мрежи са спрели или забранили акаунтите на излизащия президент на САЩ Доналд Тръмп, има голямо влияние върху миграцията на потребителите.