Правителството на Австралия ще предостави 36,7 милиона щатски долара за създаването на собствен луноход, се казва в съобщение на пресслужбата на кабинета.

Водещи австралийски бизнесмени и изследователи ще разработят заедно луноход с помощта на 50 млн. австралийски долара (36,7 млн. щатски долара) от фонда по програмата Trailblazer в рамките на инициативата на правителството „От Луната до Марс““, се казва в съобщението.

Очаква се луноходът да бъде включен в програмата за изследвания, по която Австралия се споразумя с американската космическа агенция НАСА.

По данни на правителството на Австралия, полуавтоматизираният луноход ще събира образци от повърхността на Луната, които съдържат оксиди, от които НАСА с помощта на специална апаратура ще отделя от тях кислород.

„Това е ключова стъпка към установяване на самодостатъчно човешко присъствие на Луната и подпомагане на бъдещи мисии до Марс“, подчертават от правителството на Австралия.

По думите на премиера Скот Мирисън, до 2030 г. властите на Австралия искат да утроят мащабите на работата в космическата област, очаквайки в нея да постъпят 12 млрд. долара и да бъдат създадени 20 000 нови работни места за висококвалифицирани специалисти.

Според споразумението с Австралия, НАСА ще отправи лунохода на мисия най-рано през 2026 г.