Астероид с дължина около 50 и ширина около 20 метра ще премине много близо до земната орбита днес, предупреждават от американската агенция за космически изследвания НАСА.

Космическият обект 2011 ES4 попада в графата "потенциално опасни" в класификацията на НАСА заради големите си размери, но вероятността траекторията му да съвпадне с тази на Земята е пренебрежимо малка. Дори това да се случи, той ще изгори в атмосферата, още преди да достигне земната повърхност, смятат експертите на космическата агенция.

Астероидът ще премине на около 120 000 километра от нашата планета, което е над три пъти по-малко от отделечеността на Луната. Тя се намира на разстояние от 384 000 километра.

Астероидът е открит през 2011 година. Той преминава в близост до Земята на всеки 9 години, като този път ще се доближи повече от миналия път.

2011 ES4 се движи със скорост от близо 30 000 километра в час.

По-рано тази година от НАСА обявиха, че и друг космически обект ще премине в непосредствена близост до нашата планета. Става въпрокс за астероида 2018 VP1, който ще премине в близост до орбитата ѝ на 2 ноември - ден преди президентските избори в САЩ.