Астероид с размер на автобус премина доста близо до нашата планета преди няколко дни. Той носи името 2021 TG14 и профуча покрай Земята на разстояние от около 250 000 км. Това е доста по-близо от нашата луна, която обикаля на средно разстояние от почти 385 000 км.

НАСА винаги се интересува от близки прелитания като това, защото това позволява на астрономите да получат ценно време за наблюдение с телескоп. Астероидите са остатъчни фрагменти от ранната слънчева система, когато нашата галактика е била колекция от ледени и каменисти малки обекти, далече преди да се образуват планетите.

По традиция НАСА публикува свободно всички орбитални параметри на обектите, за да могат да ги видят заинтересованите астрономиа. Службата за координация на планетарната отбрана на агенцията работи с други правителствени агенции и мрежа от партньорски обсерватории, за да следи потенциално застрашаващи обекти, но този астероид не е един от тях. Учените не са открили непосредствена заплаха за нашата планета.

Случайно или не, астероидите отново попадат в новините напоследък както като факти, така и като фикция. На 16 октомври НАСА стартира своята мисия Lucy, която в крайна сметка ще се фокусира върху астероиди в орбитата на Юпитер, известни като троянски коне. Тези астероиди никога досега не са били наблюдавани отблизо.

Агенцията също е в средата на мисия за връщане на астероидна проба, известна като OSIRIS-REx (Origins-Spectral Interpretation-Resource Identification-Security-Regolith Explorer). Тя трябва да достигне до Земята през 2023 г., носейки части от намиращия се близо до Земята астероид, наречен Bennu. Мисията на НАСА Psyche също ще стартира през 2022 г., за да проучи интересен метален астероид отблизо.

Източник: HICOMM