От много време в интернет форумите и социалните мрежи притежатели на по-стари модели iPhone се оплакват, че с времето устройствата им започват да работят по-бавно. Пред технологичния блог TechCrunch Apple потвърди, че забавяне при по-старите модели iPhone е възможно и то е съзнателно. Причината обаче далеч не е опит на компанията да накара потребителите да купуват нови iPhone-и.

Apple обяснява, че с времето литието-йонните батерии остаряват и губят свойствата си. Това не им позволява да осигуряват достатъчно електричество при моменти на пиково натоварване на телефона. Проблемът се проявява най-вече, когато батерията е твърде студена, стара или просто не добре заредена. В такива ситуации iPhone е програмиран да се самоизключва, за да предпазва компонентите от повреди, пише Vesti.bg

От около година насам обаче Apple прилага друг трик. Компанията е добавила към iOS нов код, който се използва от по-стари модели като iPhone 6, iPhone 6s и iPhone SE. Той разпределя натоварването на повече цикли на процесора и по този начин не се постигат пикови натоварвания, с които батерията да не може да се справи. Резултатът е, че в някои ситуации, по-старите модели на iPhone действително може да работят по-бавно. Същият код вече се използва и от iPhone 7.

Според Apple обаче масовият потребител надали ще забележи подобен проблем в повечето случаи. Системата се активира само при определени условия и за кратко, след което отново възобновява максималния потенциал на iPhone.

Компанията се реши да даде обяснение след като по-рано този месец потребител на Reddit публикува резултати от процесорни тестове на своя iPhone 6 Plus преди и след смяна на батерията. Резултатите показват именно значително по-добро представяне на телефона с новата батерия. Apple можеше да си спести проблемите, ако беше обяснила действията си предварително, коментира TechCrunch.