Apple е обвинена в нарушаване на правилата на ЕС за конкуренцията заради начина, по който управлява своя App Store. Контролният регулатор на Европейската комисия Маргрет Вестагер написа в Туитър, че "потребителите губят".

Това е свързано с такси, предявени преди две години от приложението за поточно предаване на музика Spotify, където се твърди, че Apple задушава иновациите в тази индустрия.

А сега Apple е изправена пред голяма глоба и може да бъде принудена да промени политиката си, ако аргументите ѝ не убедят регулаторите.

Случаят разглежда конкретно как политики в App Store влияят на поточното предаване на музика. Обвинението първоначално бе подадено през 2019 г. от съоснователя на Spotify Даниел Ек, който заяви, че Apple "ограничава избора и задушава иновациите".

"Правилата на Apple нарушават конкуренцията на пазара за поточно предаване на музика, като увеличават разходите на конкуриращите се разработчици на приложения за стрийминг на музика. Това от своя страна води до по-високи цени за потребителите за техните абонаменти за музика в приложения на iOS устройства", се казва в изявление на Европейск комисия

В отговор Apple заяви, че не е получила никаква комисионна за 99% от абонатите на Spotify.

"В основата на този случай е искането на Spotify, че те трябва да могат да рекламират в своето приложение за iOS, практика, която никой Store в света не позволява", се казва в изявление.

По-рано Маргрет Вестагер писа в Туитър, че предварителното заключение на ЕК е, че "Apple е в нарушение на законодателството на ЕС в областта на конкуренцията" и "начислява високи комисионни от конкуренти в App Store и им забранява да информират за алтернативни оферти".

"Отново искат всички предимства на App Store, но не облисмя, че трябва да плащат за това. Аргументът на Комисията от името на Spotify е противоположен на лоялната конкуренция.", посочвам от Apple.