Главният изпълнителен директор на Apple е един от най-богатите хора на планетата. Усилията, които Тим Кук полага за успеха ха компанията не остават незабелязани за анализаторите. Промените в портфолиото и стратегията на Apple под негово ръководство постигнаха впечатляващи резултати.

Неслучайно това е първата американска компания с пазарна капитализация над $2 трилиона. Възходящото представяне се очаква да продължи с пълна сила с оглед популярността на iPhone 13 серията. В продължение на дълги години Китай бе ключов елемент от бизнес модела на Apple, с който разширява влиянието си на глобалния пазар.

След това, обаче компанията загуби позиции за сметка на производителите с Android. Отне доста време на Apple, които успяха за първи път от шест години да бъдат лидер по продажби на смартфони в Китай. Реализацията на това постижение е изцяло свързана с личността и действията на главния изпълнителен директор на технологичния гигант.

От TheInformation публикуваха интересен доклад, от който разбираме повече за топлите отношения между Китай и създателите на iPhone. Още по-любопитното е, че Тим Кук е провел серия от срещи на високо равнище в многолюдната страна. В крайна сметка това води до подписване на тайно споразумение между шефа на Apple и китайското правителство.

Според данните стойността на договора надхвърля $275 млрд., информира ArsTechnica. Регламентирането на отношенията между двете страни гарантира, че Apple няма да стане обект на драстични регулации от страна на местните власти. Подобни действия биха имали сериозен негативен ефект върху опитите да се популяризира iPhone в страната.

В същото време компанията се задължава да допринесе с инвестиции за развитието на технологичната инфраструктура и обучение на специалисти в Китай. Aко двете страни нямат забележки споразумението ще бъде подновено автоматично през март 2022г. за допълнителни пет години.

Източник: digital.bg