Технологичният гигант Apple постигна изключително успешни резултати дори по време на пандемията, като се има предвид, че печалбите от всяка отделна продуктова линия се увеличиха и компанията спечели над 100 милиарда долара през последното тримесечие.

Въпреки това, Apple все още е най-известен със своя iPhone, който представлява почти 59 процента от приходите на компанията по време на празничния сезон. Продажбите на този телефон са се увеличили със 17 процента до зашеметяващите 65,6 милиарда долара за тримесечие.

Това е голяма промяна в сравнение с предходното тримесечие на празничните дни, когато продажбите на iPhone нарастнаха само със 7,6%.

Apple вече не просто продава своите продукти, но според изследователската фирма IDC, технологичната фирма е доставила 90,1 милиона телефона през тримесечието.

„Това се смята за най-високата печалба за всяко тримесечие, откакто IDC започна да проследява продажбите на смартфони“, каза анализаторът Франсиско Жеронимо.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук заяви, че печалбите от iPhone може да са по-добри, както и резултатите на компанията, ако не беше затварянето на магазини поради пандемията.

"Изключването на магазини от нашето уравнение затруднява продажбата, особено когато става въпрос за iPhone и други подобни устройства", каза Кук.

Той добави, че новият iPhone струва повече, но също така осигурява значително надграждане на софтуера, за да привлече не само стари потребители, но и нови, които досега са използвали само Android.

„Разглеждайки „семейството“ на iPhone 12, можем да видим, че нашите софтуерни надстройки се увеличават всяка година и в момента достигаме максимума с този модел, който не сме виждали през нито едно тримесечие“, каза Кук.

Той вярва, че 5G е потенциално привлекателна опция за продажбата на iPhone 12 и че ще бъде така до края на годината. Въпреки това, добави той, има проблем, че 5G се установява успешно само в Китай, докато в други региони тази мобилна мрежа не е толкова добре изградена, особено в Европа, пише CNBC.