Американската компания Kratos завърши проект по усъвършенстване на танка Т-72, една от най-значимите за времето си разработки на руската военна индустрия. Оборудван с допълнителна електроника, T-72 може да се управлява дистанционно, без хора в него, от големи разстояния.

Т-72 е превърнат в автономна машина, която ще се използва от  американските военни за подготовка на личния състав, както и за тестване на нови видове оръжия. В частност, модернизираният танк ще играе ролята на движеща се мишена, съобщиха от Kratos, която е реализирала проекта чрез своето бизнес подразделение Micro Systems.

Усъвършенстваната бойна машина се управлява от система AGATCS, която се използва също при дистанционно управление на редица други движещи се мишени – наземни, летящи и дори плаващи. Адаптирането на тази система за Т-72 е било по-сериозно предизвикателно, отколкото за други машини, тъй като танкът, датиращ от 1973 г., има доста сложно управление.

Т-72 е най-разпространеният боен танк от второ поколение и основна машина за армията на някогашния СССР. Разработката на модела стартира през 1967 г., а шест години по-късно започва серийното производство на T-72. Скоро след това танкът влиза на въоръжение и в българската армия, пише technews.bg.

През 2005 г. производството на Т-72 е прекратено официално, след като от конвейера са слезли 30 хиляди машини. Модификациите на танка превишават 50 – в България, например, са доставени както оригинални руски, така и чешки T-72 машини, направени по лиценз.