Ръководители на американската армия са предупредили, че в бъдеще могат да бъдат създадени подобрени човешки същества, които да имат предимство по време на бойни действия. Затова и от Пентагона възнамеряват на свой ред да създадат собствени супер войници - киборги, които да са по-силни, да имат по-добре развити усещания, а мозъците им да са свързани с компютри.

Според армията на САЩ подобни супер - войници могат да се появят до 2050 г. и кардинално да променят начина, по който се водят бойни действия. Това става ясно от доклад на Army Times, в който се посочва, че за целта Пентагонът ще разчита на най-напредналите технологии за обединяване на човек и машина.

До момента подобни технологии са били по-скоро в полето на научната фантастика. Неотдавна обаче Илън Мъск обяви, че един от неговите стартиращи проекти Neuralink създава подобни решения за свързване на човешки мозък с машина. Според него обаче те ще ни трябват поради развитието на изкуствения интелект и ще са своеобразна гаранция, че хората ще останем равностоен партньор на машините, когато те поумнеят, пише dir.bg.