Британски математици създадоха статистически алгоритъм, който може да предскаже продължителността на живота на конкретен човек. Подобна система би могла да е от полза на застрахователите, например. За да разработят системата, учените от Университета на Източна Англия са използвали данни за здравословното състояние на повече от 110 хиляди души във Великобритания в продължение на няколко десетилетия. Тоест, засега алгоритъмът може да определи само продължителността на живота на британците, пише technews.bg.

По-рано изследователите установиха, че могат да разберат биологичната възраст на човек, като анализират състава на кръвта му и данните от медицинските и социалните служби. В новата разработка учените са адаптирали тази техника за изчисляване на продължителността на човешкия живот.

За целите на анализа са използвани медицинската история на човека, неговото положение в обществото и други статистически и демографски фактори. На базата на тези данни алгоритъмът предвижда колко дълго ще живее един или друг британец, ако не планира да промени мястото си на пребиваване или професията.