Поредната актуализация 21N1 на Windows 10 от края на май 2021 г. принуждава стандартната антивирусна програма Windows Defender да премахва торент програми без съгласието на потребителя и възможност за преинсталиране.

µTorrent е най-популярният торент клиент в света. Според статистиката на портала TorrentsFreak за март 2020 г., близо 69% от потребителите предпочитат µTorrent, а най-близкият му конкурент е BitTorrent има едва 6,6% дял.

Потребители във форума на Microsoft вече се оплакват от проблема. Актуализацията 21N1 променя политиката за защита на Windows Defender, в резултат на което антивирусът започва да вижда злонамерен софтуер в µTorrent, съобщи AIN.ua. В резултат този торент клиент изпадна в немилост, но все още могат да се инсталират и използват по-рядко срещани подобни програми.

Най-ефективният метод за справяне с промените в политиката за сигурност на стандартния антивирус на Windows 10 е премахване на Defender и замяната му с решение на „трета страна”, при което популярният клиент µTorrent няма да се счита за злонамерен. Това обаче може да се направи само с помощта на специализиран софтуер.

Вторият вариант е добавяне на ново правило в Windows Defender. За целта потребителят трябва да отвори менюто „Settings” и от „Update and Security” да избере „Windows Security”. Отваря се прозорец, от който трябва да се избере „Protection against viruses and threats” и там ръчно да се разреши инсталиране на µTorrent.

Третата опция е да не инсталирате актуализацията 21H1, докато Microsoft не пусне корекция, която решава проблема в Windows Defender. Тъй като актуализацията 21H1 може да се инсталира автоматично, е необходимо да бъде деактивирано самообновяването на Windows 10 с използване на софтуер на „трети страни”.