Още откакто се заговори за 5G в България, една от първите теми, повдигнати от журналисти и хора, занимаващи се с телекомуникации, бе за тяхната безопасност и нормалните притеснения на хората към всяка нова технология, свързана с радиолъчение.

Надълго и нашироко бе обсъдена темата за това как работят те, а в медиите и в специализираните сайтове се появиха не малко материали, които обясняват ползата, начина им на работа и даващи отговор на въпроса – Опасни ли са те? И отговорът бе кратък и ясен, а мнозина от нас смятаха темата за приключена, докато не осъзнахме, че тя се появява отново и отново, разпалвана от неизвестни хора и подклаждана от естествения страх на човек за неговото здраве.

Надали не знаете какво е 5G, но за тези които никога не са се сблъсквали с описанието му, нека кажем накратко, че това е просто следващото поколение мобилни мрежи-естественото развитие на тези, които ползваме днес.

С напредването на технологиите от мобифоните през 90-те в България (1G), първите GSM-и, които получаваха SMS-и (2G), телефоните с интернет в новото хилядолетие (3G) и разширените възможности на устройствата, които използваме в наши дни като смартфоните (4G), дойде ред да минем на следващото ниво. В него, именно заради новите мрежи, които ще станат факт рано или късно, ще бъдем свидетели на технологична революция, позволяваща въвеждането на много нови услуги, използване на свързани устройства, които си комуникират сами, по-висока скорост на мрежата в ежедневната ни работа и неща, които общо взето сме гледали само във фантастичните филми.

Трудно е да се прогнозира за какво точно биха били използвани, но примерите са хиляди. А неща като коли без шофьор, телемедицина, роботи, виртуална реалност и оптимизиране на редица процеси, които в момента изискват човешка намеса и риск за здравето, след години ще приемаме за даденост. Така, както в момента приемаме целият свят да е в ръката ни – въпреки, че някои използват това добро за разпространението на фалшиви новини, за което ще стане дума след малко.

Бъдещето ще стане възможно чрез използването на нови технологии, работещи в диапазони, идентични с тези на мрежите до сега, но и на някои нови, включващи най-големия страх на незапознатите – милиметровите вълни (тези над 110 GHz).

В България още в самото начало, при първите по-мащабни демонстрации на възможностите на 5G – показани чрез използването само на една антена – „бдителни граждани“ разбрали за тях, обявиха на всеослушание своето притеснение и организираха подписки за забраната им.

Междувременно започнаха да се появяват фалшиви новини, обясняващи как новите мрежи са вече спрени в някои развити страни, други пък са ги забранили категорично още преди да започнат да ги изграждат – разбира се нито едно от това твърдения не отговаряше на истината.

„Най-забавната“ фалшива новина, касаеща 5G в България, коментираше и показваше снимки на умрели гълъби в центъра на София. И всичко това, въпреки че 5G антената не бе оставена за постоянно и отдавна не работеше, а птиците се оказа, изобщо не са от България, новината е несъмнено измислица и т.н.

Но така работят фалшивите новини. Разпалили притесненията на хората, които помнят, че 5G убива гълъбите, в интернет и в социалните мрежи в частност, започнаха да се развиват най-различни движения и да се появяват разнообразни специалисти, които обясняват, че тръгне ли 5G всички ще „умрем в мъки, докато клетките ни врят“.

Защо 5G мрежите не вредят на човешкото здраве се обяснява много лесно

Разбира се, само на човек, който има желание да го разбере. На тема микровълни има стотици, дори хиляди проучвания, които обясняват изключително добре как влияят вълните на хората, а на база на тях във всяка една държава има регулации. На база на тези регулации се правят и продуктите за мрежите, които в повечето случаи са универсални за цял свят. Но най-просто може да се обясни безвредността със следния факт:

Високите честоти имат много ниска проникваемост. Това е и едно от най-големите предизвикателства за инженерите при тяхното изграждане. Те много лесно се спират от сгради, атмосферни условия като дъжд и сняг, дървета, храсти и… хора. Вълните не могат да проникнат в човек, за разлика от много други, които проникват в нас и въпреки това не създават здравословни проблеми.

Доказано вълните не проникват през човешката кожа, дори и да сте прегърнали антената, камо ли да влияят на кости, ДНК, мозък и т.н.

И след вълна от фалшиви новини, психоза и факти, които лесно бяха оборвани, в някакъв момент дори спряхме да обръщаме внимание на фалшивите новини, касаещи 5G, защото те просто се изтъркаха. Повечето им автори не успяха да измислят нещо повече от уж умрели птици, заблудени пчели и виещи кучета (което всеки път беше опровергавано изключително бързо и лесно), безпочвени твърдения за „кипящи клетки“, „разпадащи се ДНК вериги“ и всевъзможни други небивалици за които  разбира се няма нито един доказан случай.

До момента, в който светът се сблъска с Covid-19. По някакъв, необясним за мен начин, разпространението на коронавируса даде нов тласък на фалшивите новини, касаещи 5G, обвинявайки именно тях за вируса, предаден за първи път на човек от прилеп.

Твърденията, които могат да се намерят в мрежата, будещи страх в хора, които за първи път се сблъскват с тази тема, са вече безброй. И обикновено излизат с такава скорост, че за човек е доста трудно да ги проследи и опровергае едно по едно.

Ако сте чували някое от тях, вероятно и на вас ви е направило впечатление, че обикновено подобни неща твърдят хора, далеч не запознати с тематиката, говорещи много повърхностно и същевременно винаги по един и същи начин – всявайки или излъчващи страх.

В абсолютно всеки случай фалшивите новини, касаещи 5G, особено тези, свързващи коронавируса с мрежите, не се базират на факти и са лесно оборими. Някои от нещата извадени от контекста, най-вероятно ще ви звучат безумно, но във времена, в които и без това повечето хора се страхуват за живота  си – подобни тези явно намират по-добра почва, на която да виреят. Ето някои от най-безумните неща, които съм чувал:

Вирусът се предава директно от мрежата

Звучи абсурдно, нали? Да, но не малко хора вярват именно в това твърдение. Коронавирусите (Coronaviridae) са семейство вируси, които причиняват заболявания при бозайници и птици. При хората вирусите причиняват респираторни инфекции, които обикновено са леки, включително обикновената настинка; обаче по-редки форми като SARS, MERS и Covid-19 могат да бъдат смъртоносни. Те са физически обекти, които макар и много малки могат да бъдат изолирани и да се наблюдават под микроскоп. Няма вариант, в който се предават по вълни. Това е просто абсурдно.

Мрежата отслабва имунната система на хората, които по-лесно се поддават на зараза с даден вирус

Това твърдение отново не може да се съотнесе по никакъв начин и да се докаже с научни твърдения. Имунната система е нещо много сложно и чувствително. Повлиява се дори от това колко сме уморени или ако не се храним правилно. Радиовълните обаче могат да нарушат по някакъв начин физиологията, само ако са на честота много по-различна от тази, използвана от 5G.

Използваните от новото поколение честоти са много далеч от това да засегнат имунната ни система, като за това има редица проучвания. И научни доказателства. Във всяка една държава, включително и България, където 5G мрежа все още няма, има строги регулаторни изисквания за използване на радио вълни. Това се следи много сериозно, а разрешения се дават само на сертифицирани технологии, покриващи определен диапазон.

Във фалшивите новини често се спекулира именно с честотите и антените, като нещата се преувеличават – като излъчване 5G мрежите няма да се нещо по-различно от това, което се случва в момента под 4G, което всички ползват.

При оборването на този мит дори попаднах на проучване, което доказва че милиметровите вълни оказват благотворно влияние върху рани. Университетско проучване от 1998-а доказва, че изложени на подобни лъчения лабораторни животни оздравяват чувствително по-бързо от други, неподложени на него. Но това няма общо с проникването на вълните в тялото, защото както казахме е невъзможно, а и тестът е при директно облъчване на максимална мощност – което няма да се случи при 5G мрежите.

Ухан е люлката на 5G в Китай, затова там избухна вирусът. В Милано има 5G, затова има най-много болни там. Има връзка между местата, където има 5G и по-бурно разпространение на коронавирус.

Тъй като не съм тесен специалист, нито по медицина, нито по телекомуникации, а по-скоро се доверявам на капацитети в тези области, една от любимите и най-лесни за оборване теории е тази, че коронавирусът върлува на места с 5G покритие. Колкото по-добро е то – толкова повече болни има. Само че такова нещо няма и е много лесно проверимо.

Държави и градове, в които изобщо няма 5G мрежа са едни от най-засегнатите от Covid-19. Отличен пример за това е Иран, както и редица малки италиански и френски градчета, в които болните отдавна изпълват болничните легла, а в населеното място не само няма наличие на 5G мрежа, а дори 4G не е с най-доброто покритие, което сме виждали.

Същевременно страни, първенци по 5G като Южна Корея и Сингапур, където такива мрежи работят вече повече от година са едни от първенците по справяне с болестта. Оказва се, че където има добре изградени 5G мрежи смъртността е на едно от най-ниските нива в цял свят, въпреки че разбира се и това не е зависимост, а по-скоро съвпадение.

Различни страни се отказват от развитието на 5G мрежи, след като са видели колко е опасно

В това твърдение разбира се няма нищо вярно. Никой не се отказва от новите мрежи, а заради извънредното положение на редица пазари по света редица мероприятия, свързани с тях бяха отложени заради ситуацията.

Разбира се в много държави като Германия, Франция и Португалия сложиха изграждането на новите мрежи на пауза, докато ситуацията с пандемията приключи, най-малко, за да не излагат служителите си на излишни контакти и разходки навън.

В Испания търгове за 5G бяха отложени за след извънредното положение, за да могат операторите да се фокусират върху поддържането на мрежите, които работят в момента.

Във Великобритания, където наскоро бе проведено мащабно проучване, доказващо, че няма никаква вреда от 5G, привърженици на идеята, че новата мрежа е вредна през уикенда пък запалиха редица антени, очевидно неосъзнавайки, че по този начин лишават от комуникация своите съграждани и възможността има да потърсят лекарска помощ. Но така е, когато хората действат под страх, а не се уповават на здравата мисъл и проучванията на доказани специалисти.

Кой има полза от това?

Като човек, дълги години занимаващ се с технологии и с отразяването на технологични новини, за мен въпросът относно вредата на 5G мрежите е банален и отговорът му е лесен.

Подобна психоза се наблюдаваше в почти всяка стъпка на развитието на технологиите, а най-ироничен е фактът, че повечето фалшиви новини за 5G мрежите се разпространява именно през мобилни устройства, работещи с 4G против, които преди време бяха част от същите тези хора.

Не съм политически или бизнес анализатор, но не бих изключил зад разпространението на подобни хибридни атаки да стоят именно политически или бизнес интереси. Технологичното развитие на едни държави, докато други се борят да свържат двата края, ще направи пропастта между развити и неразвити още по-голяма, а компании, които все още не са готови със свои решения за 5G имат не малка полза от това мрежите да се забавят, за да могат те да догонят конкурентите си.

Кой има реална ползва е изключително труден въпрос и много трудно биха се намерили доказателства, но за любителите на конспиративните теории тази посока на разсъждение би била много по-интересна и полезна, макар и да не използва първичния страх за живота. Такива новини може би разпространяват източници, които преди време налагаха твърдението, че норвежци отвличат българчета, но аз наистина нямам идея кой би имал ползва от това?

Дори и да сте любител на конспиративни теории и световните заговори обаче, ви съветвам винаги да се замисляте два пъти повече, когато въпросните всяват страхове. В сегашната ситуация за пореден път, чрез фалшиви новини ,се преследват нечисти интереси, възползвайки се от  чувствителността на хората, поощрявайки нерационално поведение на база страхове, които както винаги водят до реални негативни последици за обществото, като най-малкото от тях е напрежението и противопоставянето.

А истината е, че 5G всъщност не само не вреди, но и помага. Всички страни, които успеят да изградят мрежите бързо, ще са с едни гърди пред останалите в преборването на финансовата криза, за която всички специалисти твърдят, че предстои. Мрежите от ново поколение откриват много полета за изява на нови професии, възможности за оптимизиране на дистанционна работа и не случайно в момента, дори в страни, в които уж били пострадали от тях , 5G помага за лечението на болни чрез използването на роботи, диагностициране на заразени пациенти или за подпомагане на медицинския персонал.

Автор: Светлин Желев

 Светлин Желев е главен редактор на най-големия български технологичен портал Kaldata.com с опит от над 20 години в писането и отразяването на теми, свързани с технологичния свят. Следи от близо развитието, не само на телекомуникационния бизнес в България, но и по цял свят, има множество участия в международни форуми и редица срещи със специалисти, изграждащи мрежи и отговарящи за тяхната безопасност, регулаторни органи и иноватори.