Всеки път, когато се отправите към ново място, има голям шанс инстинктивно да пуснете Google Maps, за да ви насочи там - няма по-добър инструмент за навигация и актуализации на трафика. Но дори и да го използвате практически всеки ден, има голяма вероятност да не сте се възползвали максимално от някои от по-добрите му характеристики.

Услугата разполага с много полезни (но скрити) инструменти - и е време да ги проверите.

Прегледайте вашата навигационна система

Твърде много хора са се оказали блокирани в трафика или закъснели, защото се е променила важна навигационна настройка. Например може да сте поискали от Google Maps да избягва пътни такси по време на пътуване и сте забравили за това. При следващото ви пътуване Google Maps ще запомни настройката и може да ви преведе през по-дълги или по-малко безопасни маршрути (в зависимост от това къде се намирате).

Преди да започнете пътуването си, докоснете иконата на профила в Google Maps и отидете в Settings> Navigation. Под Опции за маршрут се уверете, че са избрани правилните. Определено не искате да избягвате магистрали или пътни такси при повечето обстоятелства, така че е най-добре периодично да проверявате тези настройки.

Режим инкогнито

По подразбиране Google Maps ще продължи да регистрира вашите търсения и данни за местоположението, освен ако не го помолите да не го прави. Използването на режим „инкогнито“ е бърз начин за спиране на част от проследяването в Google Maps. Докоснете иконата на профила и изберете Включване на режим „инкогнито“.

Поставяне на пауза на историята на местоположенията

Ако предпочитате да не разрешите на Google Maps да не пази хронология на местоположенията, докоснете иконата на профила и след това натиснете Вашите данни. Под „История на местоположенията“ докоснете „Вкл.“. Това ще ви отведе до страницата за управление на активността на вашия акаунт в Google.

След „История на местоположенията“ ще видите възможност да изберете „Пауза“, за да спрете Google да регистрира вашите местоположения в Google Maps. Можете също да докоснете „Управление на активността“, за да прегледате всички предварително запазени местоположения и да ги премахнете. Друга възможност е да запазите историята на местоположенията активирана и да докоснете Автоматично изтриване, за да накарате Google да изтрие тези данни, след като навършат три месеца.