В продължение на няколко хиляди години могъщите китайски властелини търсели магична отвара, която би могла да им донесе вечен живот.

През цялото време търсенията на митичното несъществуващо лекарство за били безуспешни, а вместо това била получена напитката, която, както се смята, днес познаваме като алкохол.

Новата находка е била открита в гробница на знатен род от династията на Западен Хан (202 г. до н.е. – 8 г н.е.), при това съдържанието на съда било от 3,5 литра смес.

„За пръв път в Китай е открито митичното „лекарство за безсмъртие“, заяви Ши Цзянчен, глава на Института за културни реликви и археология в Лоян, където се провеждат разкопките.

Първоначално археолозите смятали, че тези 3,5 литра могат да бъдат някаква спиртна напитка, защото лъхала на алкохол. По- късно в лабораторията било установено, че течността се състои основно от калиев нитрат и алунит, които не са отровни, но се използват в пестицидите, торовете и ракетното гориво.

Трябва да се отбележи, че не са били рядкост случаите, в които високопоставени чиновници и императори в Китай са пили токсични елексири.

Най- известният от тях е бил първият император на Китай Цин Шихуанди, който е изпратил експедиция в търсене на легендарния остров, в който имало огромни залежи на „сребърна вода“, днес позната като живак.

Известно е, че императорът е вярвал, че елексирът на безсмъртието изглежда като живак и най- вероятно е умрял заради това си вярване.

Превод и редакция: Trafficnews.bg