Главният изпълнителен директор на Apple Inc Тим Кук откри традиционното за този месец от годината събитие, на което компанията представя новите си устройства.

Кук започна с малко информация за продажбите на дребно на компанията, съобщавайки, че Apple се готви да достави своето 2-милиардно устройство с операционната система iOS.

Кук също така информира, че магазините на Apple вече се посещават от по около 500 милиона клиенти годишно.

Apple представи новия iPhone Xs с 5.8-inch инчов Super Retina OLED екран, който поддържа HDR в Dolby Vision и HDR10. iPhone Xs има с 60% по-голям динамичен обхват от iPhone X.

Apple също така пуска iPhone Xs с 6.5-инчов екран, който ще носи името iPhone Xs Max.

Новият iPhone Xs ще се предлага в златисто, сребристо и космически сиво и е водоустойчив. Лицевото разпознаване при новите модели вече действа по-бързо, според Apple.

Новият чип на iPhone XS/XS Max е Apple A12 Bionic, който, според компанията, е първият 7-нанометров процесор в индустрията.

Благодарение на новия процесор, телефоните са с 50% по-бързи, с 40% по-пестеливи по отношение на батерията и позволяват на iPhone Xs да разполага с до 512 GB място за съхранение.

В представянето на AR функционалностите на новия iPhone се включи и приетият тази седмица в баскетболната Зала на славата Стив Наш, който говори за приложението @Homecourtai, което може да подобри представянето ви на баскетболното игрище.

iPhone Xs е с подобрени 12-мегапикселови камери на гърба и подобрена 7-мегапикселова камера отпред. Няма увеличение на резолюцията, в сравнение с предходния модел, но снимките са по-ярки.


Батерията на iPhone Xs издържа с 30 минута повече, докато тази на iPhone Xs Max с 90 минути повече от iPhone X, според Apple.

Apple също така ще предложи iPhone с две SIM карти, който ще поддържа и eSIM, стига операторът да поддържа тази функция.

Телефонът на практика ще има слот за една физическа карта, а другата ще е eSIM. Само в Китай компанията ще предложи версия с място за две физически SIM карти, тъй като там няма възможност за eSIM.

Apple представи и още един модел – iPhone XR, който е с 6.1-инчов LCD екран, покриващ цялата предна част. Той също е водоустойчив и ще се предлага в бял, черен, син, коралов и жълт цвят.


Iphone XR е оборудван със същия чип A12 Bionic, както iPhone Xs, както и с 12 и 7-мегапикселови камери отзад и отпред. Моделът също ще разполага с лицево разпознаване.


Цените на iPhone XR започват от 749 долара за 64-гигабайтовата версия (максимално 256 GB).

При iPhone XS цените започват от 999 долара за 64GB (максимално 512 GB)

Най-ниската цена за iPhone XS Max е 1 099 за 64 GB (максимално 512 GB).

Предварителните поръчки започват от 14 септември, а доставките от 21 септември.

Новите цени на iPhone 7 започват от 449 долара, а на iPhone 8 от 599 долара. Apple ще продължи да произвежда всички настоящи модели до iPhone 7.

На събитието Джеф Уилямс представи и новия Apple Watch. Името на новия модел е Apple Watch Series 4. Екранът му е с около 30% по-голям, като на него се събират до 8 „усложнения“, както от Apple са избрали да нарекат различните функции.

Новият часовник може да прави електрокардиограми, а от Apple са внесли някои промени, които позволяват на потребителите да виждат повече информация от други приложения. Така те ще могат да виждат спортни резултати, самолетния си билет или информацията за здравословното си състояние директно на екрана.

Говорителят на часовника също така е с 50% по-висок за телефона и за дигиталния помощник Siri. Микрофонът пък е преместен от другата страна на говорителя с цел намаляване на ехото.

Новият Apple Watch използва 64-битовия двуядрен чип S4, който се се представя два пъти по-добре от предшественика си, според Apple.

Часовникът е оборудван и с нов акселерометър, който разполага с възможността да отчита падане, което е страхотно за по-възрастни клиенти и за болнични пациенти, според Apple.

Часовникът анализира траекторията на китката и движението на потребителя. Ако след това усети, че няма движение в продължение на една минута, автоматично набира телефона за спешна помощ.

Предварителните поръчки на Apple Watch започват на 14 септември, а телефонът ще е наличен от 21 септември. Стартовата цена на Apple Watch Series 4 е 399, а версията с клетъчната свързаност - 499 долара.