Ароматизаторите в колите са опасни. До този извод са достигнали медици от САЩ, които искат ароматизаторите да бъдат забранени със закон. Става дума за всички познати ни ароматизатори, които са във вид на елхичка, дезодориращ спрей, консерви с гелообразно вещество, течност в шишенца за вентилационните отвори и др.

Според американските медицински експерти в тези ароматизатори се съдържат много вредни вещества, някои от които са токсични и могат да навредят много на здравето на водача и пасажерите в автомобила. Сред тях са ацетон, натриев нитрит, бензол, толуен, натриев бензоат, пропан, формалдехид и фталати.

Според учените 34% от населението на земята може да пострада от едно от негативните явления на ароматизаторите, пише fakti.bg. Най-разпространени били оплакванията от възпалителни процеси на бронхите, пристъпи на бронхиална астма, възпаления на кожата и главоболие. В качеството на алтернатива на тези ароматизатори, специалистите препоръчват продукти, направени на основата на етерични масла.