Както по света, така и у нас, трудните инфлационни времена не засягат продажбите на скъпи автомобили. Даже обратното. Явно на тях се гледа не само като на престиж, но и като на инвестиция.

В България също не стихва интересът към хиперколите, като през миналата година автопаркът бе попълнен дори и с расови машини, които струват от порядъка на 7-8 милиона лева.

40 българи си купиха Lamborghini през 2022-а, а 38 вече са горди собственици на Ferrari. Статистиката на Пътна полиция за регистрациите на автомобили през 2022-а сочи, че 11 са чисто новите ферарита, а останалите са употребявани. Иначе в България има 127 ферарита с български номера, съобщава "24 часа".

Друга ексклузивна италианска марка - Lamborghini, е предпочитана от цели 40 българи, главно с първия кросоувър на компанията Urus. Новите ламборгинита регистрирани у нас миналата година са 10, но общо бройката набъбва на 40 за нови плюс употребявани.

Най-впечатляващата придобивка на кола от прочутата италианска марка е на чисто ново Lamborghini Sian.

Поръчковата суперкола струва около 7 милиона лв.

От нея са произведени едва 63 бройки. Sian е най-мощният модел на Lamborghini в историята на марката. Автомобилът беше официално представен на изложението във Франкфурт през 2019 г. 6,5-литровият V12 двигател е с 819 коня, добавени и от малкия електромотор, вграден в автомобила. Двигателят с вътрешно горене е с мощност от 785 коня, докато електрическият мотор вкарва още 34 конски сили и осигурява рязко потегляне и мигновено ускорение. От място до 100 км/ч Lamborghini Sian дърпа за 2,8 секунди.

Максималната скорост на Sian е 350 км/ч. За разлика от повечето хибриди и електрически коли Sian не разчита на литиево-йонни акумулатори, а на специални суперкондензатори.

У нас има и едно закупено чисто ново Bugatti. Това е Bugatti Chiron Super Sport, управлявано най-често из улиците на Монако от половинката на бизнесмена Ваньо Алексиев - Цвети Василева. Колата струва около 3,5 милиона евро. Суперавтомобилът има 1600 к.с., които се генерират от огромния 8,0-литров W16 двигател с четири турбини. Максималната скорост е ограничена до 440 км/ч. Хипермоделът ускорява от 0 до 200 км/ч за 5,5 секунди, а от 0 до 300 км/ч за 12,1 секунди.