Японският автомобилен производител „Нисан” призна официално, че е фалшифицирал данни за вредните емисии и икономията на повечето от моделите, произвеждани в родината на компанията. Това съобщава Би Би Си.

Към момента не е ясно колко коли са засегнати, но се знае, че тестовете им са били в условия, различни от предписаните. Няма данни за подобни машинации в заводите на „Нисан” извън Япония. След повторни замервания всички модели, освен спортния GT-R покриват изискванията в Страната на изгряващото слънце.

Според Би Би Си това показва, че скандалът не е с мащабите на „Дизелгейт” и опитите на „Фолксваген” да скрият реалните нива на вредните емисии на колите си чрез манипулации на софтуера. Въпреки това новината, че голям производител като „Нисан” не може да тества качествено колите си е голям имиджов удар. Това доведе и до спад на акциите на компанията с над 4,5%, уточнява bTV.

„Нисан” се ангажираха да проведат щателно разследване и да предприемат необходимото, за да е сигурно, че случилото се няма да се повтори.