Икономическото въздействие на руската инвазия в Украйна се усеща доста отвъд границите на двете страни и изглежда, че автомобилната индустрия няма да бъде имунизирана и да остане незасегната.

Порше ще бъде принуден да спре производството на всичките си модели на различни точки през месец март, според Motor1.com. Макар и далеч от най-сериозното безпокойство, свързано с войната, това илюстрира как конфликтът може да изостри кризата във веригата за доставки на автомобилната индустрия.

Анализаторите на индустрията вече отчитат, че инвазията на Русия засегна производителите на автомобили. Това е така, защото Украйна е важен източник на доставки, по-специално на кабелни снопове, за базирани в Европа компании като Volkswagen AG, която е компанията майка на Порше. Съобщава се, че Украйна е произвела 7 процента от кабелните снопове, които са били внесени в икономическия съюз през 2021 г.

В края на миналата седмица автомобилният влогър Калеб Дж. Шрьодер публикува имейл, който твърди, че е изпратен от Порше, в който се очертават временни спирания на производството за всички превозни средства през месец март, някои от които вече са започнали. В имейла се посочва, че производството на Macan и Panamera е спряно на 2 март, Taycan на 3 март и Cayenne на 7 март, като 718 Cayman и Boxter ще последват на 14 март, 911 GT3 и GT3 Touring на 17 март и всички останали модели 911 на 31 март.

Porsche потвърди пред Motor1.com, че производството в завода му в Липциг, където се произвеждат Macan и Panamera, е спряно на 2 март, но заявиха, че заводът му в Цуфенхаузен не е засегнат. Говорител на марката каза на уебсайта на марката, че „по-нататъшните стъпки ще се извършват в подреден процес. През следващите дни и седмици ще работим в краткосрочен план и непрекъснато ще преоценяваме ситуацията."