Какво само не е попадало в барабана на пералнята благодарение на джобовете! Документи, банкови карти, пари и слушалки. А колко пъти са се въртели ключове за врати в центрофугата - не се брои! Но какво ще се случи с електронния ключ на модерен автомобил, ако бъде изпран в пералнята.

Разбира се, нищо няма да се случи с металния накрайник - благодарение на стоманената основа и покритието със специални защитни сплави. Изпраните ключове за врати, например, не престават да изпълняват своите функции. Но с електрониката положението е съвсем друго. 

От една страна, ключовете обикновено не се перат при най-екстремните програми на пералнята, тъй като те попадат в нея заедно с дънките или якето. Изваждайки от някой техен джоб току-що изпрания електронен ключ, трябва да избършете сълзите си и да се концентрирате, защото е необходимо незабавно да извършите някои задължителни дейности.

Първо, извадете батерията възможно най-бързо. На второ място, след като разглобите ключа, е необходимо внимателно и старателно да обработите платката със спирт. Това е крайно необходимо, защото след съприкосновението с праха за пране оловните съединения започват да се покриват със зелена патина, която ще убие микросхемата, око не бъде почистена превантивно. И трето: изсушете разглобения ключ с обикновен домакински сешоар.

След като сте постигнали чистота и сте изсушили частите, не бързайте да сглобявате електронната глава на ключа. Оставете платката да се охлади, сменете батерията и едва след това преминете към тестовете, разказват експерти от avtovzglyad.ru, цитирани от avto.blitz.bg. След като сте извършили всички тези операции, има добър шанс да получите не само изключително чист, но и работещ ключ.

Спасителната операция обаче може да завърши с поражение, особено ако ключът отдавна е трябвало да бъде пенсиониран. Тогава ще трябва да потърсите втория ключ, но ако нямате такъв ще трябва да си вадите нов. И тук започва едно ходене по мъките, което освен много време ще ви погълне и солидна сума пари.