Mercedes планира да увеличи използването на възобновяема енергия, за да задоволи 70% от общите енергийни нужди в своите производствени обекти. В момента възобновяемите енергийни източници представляват 45% от общата енергия, използвана в заводите на компанията (на снимката долу е заводът в Мюнхен). Производителят също така обяви, че се стреми към 80% намаляване на емисиите за собственото си производство до 2030 г.

Целта е до 2039 г. всички производствени заводи на Mercedes в световен мащаб да бъдат на 100% възобновяема енергия с нулеви емисии.

Mercedes-Benz съобщи, че е подписал Споразумение за закупуване на електроенергия (PPA) с испанската Iberdrola за 140 мегавата (MW). Вятърната ферма, която ще захранва Mercedes с енергия, се нарича Windanker и е разположена в германските води на Балтийско море.

Проектът с мощност 300 MW се очаква да бъде пуснат в действие през 2026 г., като ще бъде от 20 вятърни турбини с мощност 15 MW. Тази мощност ще покрие около 30% от нуждите на Mercedes-Benz от електроенергия в Германия. От Iberdrola съобщават, че по-голямата част от електроенергията, генерирана от Windanker, ще се търгува чрез дългосрочни PPA. Amazon също ще се захранва от Windanker.