Mercedes-Benz представиха официално концептуалният си електрически модел Vision EQXX, който предлага интересен дизайн и характеристики. Компанията обещава пробег с едно зареждане до 1000 километра, което е доста внушително постижение.

За сравнение най-добрият модел на Tesla, а именно Model S Range Plus може да измине максимум 640 километра преди да се наложи зареждане. Това е само един от параметрите, с които Mercedes-Benz Vision EQXX ще опита да промени баланса на силите при електромобилите.

Според официалните данни Vision EQXX ще използва по-малко от 10 kWh, за да преминава 100 километра, което осигурява ефективност от почти 10 км. на kWh. Вградената батерия е два пъти по-малка и с 30% по-лека от тази, която се използва от Mercedes-Benz EQS, информира Engadget.

В покрива са вградени ултратънки соларни панели, които могат да добавят електричество за изминаване на допълнителни 25 километра. Теглото на Vision EQXX е 1750 кг., което се дължи на оптимизации в аеродинамиката, като 95% от енергията се пренасочва към гумите.

Инфотейнмънт системата включва масивен 47.5-инчов mini-LED екран с 8K резолюция. Разработката на концептуалният автомобил е базирана на технологии от Formula 1 и Formula E. От компанията са използвали материали, които могат да се рециклират в купето на Vision EQXX. Предвидена е и поддръжка за гласови команди, както и NAVIS Automotive Systems сателитна навигация.