Европейската комисия обяви, че от 2021 година стават задължителни 11 системи за сигурност и екстри при производството на нови автомобили и камиони, съобщава английското издание “Аутоекспрес”, цитирано от „24 часа“ .Така базовото оборудване на колите, което се предлага сега, ще остане в историята, както и ниските цени.

Според Европейската комисия въвеждането на тези екстри ще спаси 7300 живота и ще предотврати 38 900 сериозни наранявания между 2020 и 2030 г. Смъртните случаи по пътищата в ЕС намаляха с 43% между 2005 и 2015 г., но спадът се забави от 2014 г. насам, като миналата година по пътищата на ЕС умряха 25 300 души.

Новите системи за безопасност стават задължителни, за да допринесат за постигането на проекта Vision Zero на ЕС, чиято цел е до 2050 г. да се приближат до “нулеви смъртни случаи и тежки наранявания по пътищата”. Временната цел е за 50% намаление и е въведена за 2030 г. Сред задължителните асистенти при вграждане в новите автомобили след 3 години са системата за автоматично спиране, камера за заден ход (или парктроник), система за разпознаване на умората у водача, подобрени предпазни колани и повишена защита при страничен удар. Освен това в ЕК замислят в автомобилите да бъде вграден задължителено алкохолен тестер, който ще проверява състоянието на шофьора и ако е пил, автоматично ще блокира двигателя.

Предвижда се задължителни да са и системата за защита на пешеходците и велосипедистите при удар, функцията за оставане в лентата на движение и предупреждение за превишение на скоростта, както и специален регистратор на повредите. Това ще са специални устройства за записване на данни за произшествия, като след всеки сблъсък ще се получава информация за това как е станал той, т.е. нещо като “черна кутия”, но за коли, а не за самолети. Автономното аварийно спиране (AEB) отдавна се очаква да стане задължително за новите автомобили. Системата, която автоматично натиска спирачките на автомобила, ако водачът не успее да реагира, се смята, че намалява ударите с 38%.

 Камерите за задно виждане пък наскоро станаха задължителни за новите автомобили, продавани в Америка, и се очаква да спасят 95 живота годишно в Щатите. Всички нови автомобили, които се пускат на пазара на ЕС от 2021 г., също така трябва да съдържат “превъзходна интелигентна скоростна помощ”. Това ще доведе до използване във всеки автомобил на камери за разпознаване на пътни знаци, работещи в хармония с ограничителя на скоростта на автомобила и автоматично настройване на максималната скорост на колата въз основа на преобладаващите ограничения. С други думи, целта на Европейската комисия е автомобилът да спазва правилата на движение, ако те се пренебрегват от шофьора.

Около 700 лева струва сега системата за следене на лентата. Ако се комбинира със система за следене на пътните знаци и данни от навигацията, сумата може да набъбне на 4000 лв. Още 100 лв. добавяте за джаджата за следене за умора на водача. Новите предпазни колани, които подготвят за предстоящ удар с предварително натягане, са около 300 лв., Сензорите за паркиране назад са около 600 лв., а при пълен комплект с камера цената скача поне двойно. Адаптивен темпомат за скорост до 160 км/ч с предсказваща защита за пешеходци е поне 1400 лв. при различните класове автомобили и марки.