Гумите на автомобила рядко издържат вечно. Дори и при сравнително малко натоварване след най-късно 6-7 години те трябва да бъдат сменени, според autobild.bg

Принципно няма твърдо правило относно това, кога трябва да смените гумите на автомобила си. Все пак водачите не трябва да чакат дотогава, докато протекторът се износи съвсем и гумата започне да се къса. Най-малкото в такъв случай няма да минете на технически преглед или при полицейска проверка ще бъдете глобени (отнася се за Германия).

„Актът за раждане” на гумата

На страничната част на гумата е отбелязана нейната възраст. Така нареченият DOT-номер (DOT = Department of Transportation) задължително се отбелязва странично на гумата. Номерът се състои от четири цифри. Ако на гумата ви пише „3716“, това означава, че гумата е произведена през 37-мата седмица на 2016 година.

Кога има смисъл да сменим гумите?

В по-голямата си част гумите са от каучук. Както и всяко друго нещо, направено от гума, с течение на времето каучукът се втвърдява и става крехък. Това играе важна роля при зимните гуми, при които ламелите са по-меки, тъй като трябва да се „вкопчват” в снега.

Принципно човек трябва да сменя гумите на автомобила си след шест години, а в някои случаи при летните гуми смяната може да бъде извършена и след седем. Все пак обаче решаваща роля играе протекторът на гумата – ако вследствие на износване той е прекалено малък, трябва да я смените, независимо от възрастта.  

Ако дълбочината на протектора е по-малка от 1,6 милиметра сменяйте гумата, дори и да е на 2-3 години. Принципно трябва да знаете, че дори и при дълбочина на протектора от 3,0 милиметра воденето в завоите и спирачният потенциал сериозно намаляват.