Корекции на километража при автомобил втора употреба е явление, което е доста често срещано по нашите географски ширини.

В зависимост от това дали циферблатът е аналогов или пък става дума за електронен дисплей, начините са много. Някои са лесно разпознаваеми, но други могат да се хванат само от професионалист, при това с доста сериозна техника, пише Факти.бг.

И тук стигаме до въпроса: Можем ли да се доверим на продавача? Колкото и да сте доверчиви, не зле да проверите някои неща. На какво трябва да се обръща внимание при покупка на кола на старо ще ви разкажем сега.

Най-общо казано приблизителните реални километри могат да се разберат по степента на износване на някои основни детайли по колата.

Спирачни дискове

Първоначално обърнете внимание на спирачните дискове. В зависимост от модела те се използват безпроблемно в интервала 50 000 - 100 000 км. Ако изглеждат като нови, а продавачът ви уверява, че са оригинални и колата е на 100 000 км, например, то това трябва да събуди у вас подозрение. Ако дисковете са силно износени, то трябва да сте сигурни, че колата е на над 100 000 км.

Ветроупорно стъкло

Друг признак за установяване на пробега е ветроупорното стъкло. Принципно то е скъпа част, която продавачите не сменят. Ако стъклото е с множество драскотини, то знайте, че колата е на немалко километри.

Салон

Загледайте се и в салона. Изтъркани подлакътници и бутони на волана отчетливо говорят за солидна експлоатация. Прегледайте и педалите и вижте дали гумените подложки са много износени или пък изглеждат като нови. И в двата случая имайте едно на ум.

Врати и панти

Проверете вратите на автомобила, особено шофьорската. Ако е много увиснала или пък пантите са надрани от гаечни ключове, то това е сигурен признак, че колата е изминала много километри.

Компютърна диагностика

Изминатите километри на много от автомобилите не се записват само на километража. Има и други модули, които правят това. Елементарна компютърна диагностика може да хване превъртян километраж, но има специалисти, които променят показанията и на тези модули.

Майсторът

И накрая, за да определите километрите на един автомобил с визуалната си преценка е нужен доста богат опит. Ако нямате такъв, то обърнете се към някой специалист, на който имате доверие. Той лесно ще забележи тези и още куп други признаци, показващи, че колата не е на реалните си километри.

Източник: Dunavmost.com