Автомобилните производители се стараят да правят все по-безопасни автомобили, но резултатите са различни. Определяща роля играят новите технологии, отделените инвестиции за разработката и материалите, които са използвани в даден модел.

Скъпите коли на доказаните марки са по-надеждни, а малките и нискобюджетни автомобили изостават заради компромиса между цена и качество. Институтът за пътна безопасност на САЩ (Insurance Institute for Highway Safety - IIHS) направи едно интересно проучване по темата, като анализира всички автомобилни катастрофи, случили се в САЩ през периода 2012 - 2015 година, пише Dariknews.bg

Заради различния брой на различните марки и модели по пътищата, от IIHS взимат за мерна единица "фатални инциденти на един милион регистрирани автомобила за година". Така те отличават 10 модела, в които не е загинал нито един човек за последните четири години. Първото място е отредено на Audi Q7, а прави впечатление, че по-голямата част от автомобилите са от типа SUV или са със задвижване и на четирите колела. Ето и 10-те най-безопасни автомобила според IIHS:

Audi Q7

Volkswagen Tiguan

Toyota Tacoma Double Cab

Mazda CX-9

Audi A6 Quattro

Jeep Cherokee

BMW 535i xDrive

Lexus RX 350

Lexus CT 200h

Mercedes-Benz M-Klasse/GLE

Институтът за пътна безопасност на САЩ отличава и три модела, които определя, като най-опасните или с най-високи показатели на смъртност, вследствие на катастрофи. Това са: Hyundai Accent (седан), Kia Rio (седан) и Toyota Scion tC. 

От IIHS отбелязват, че при субкомпактният модел на Kia коефициентът на смъртност рязко намалява с излизане на последната и предпоследната генерации или по-конкретно опасните Kia Rio са производство преди 2012 година. Същото важи и за двата модела на Hyundai Accent и Toyota Scion tC , които са подобрили значително технологиите за безопасност на по-новите генерации.