Продажбите на нови автомобили в България през първото тримесечие на годината са се увеличили с повече от една четвърт в сравнение със същия период на миналата година. Това става ясно от месечните данни на базираната в Брюксел Европейска асоциация на автомобилните производители (АСЕА), предава Investor.

Според тях през първите три месеца на годината у нас са регистрирани общо 8336 нови автомобила, което е скок от 26,2% в сравнение със същия период на 2017 г., когато броят им е бил 6607.

По умерено увеличение от 10,2% се наблюдава за март, когато в страната са регистрирани 3312 коли. За сравнение - през март 2017 г. те са били 3005.

От статистиката на АСЕА става ясно, че VW Group продължава да е лидер на европейския пазар за нови автомобили. На територията на целия Европейски съюз компанията е продала през първото тримесечие на годината общо 986 759 автомобила, което представлява ръст от 5,4% в сравнение с миналата година. За периода германският производител има пазарен дял от 23,7%. 

На второ място за ЕС, но с по-малък пазарен дял, застава френската компания PSA Group, част от която са марките Peugeot, Opel и Citroen. За периода януари-март компанията е продала общо 687 390 автомобила, което ѝ отрежда дял от 16,5%. Производителят обаче отбелязва драстичен ръст в сравнение със същия период на миналата година – близо 66%.

През март на територията на целия ЕС са продадени общо 1 792 599 нови автомобила, което представлява спад от 5,3% - първият за месеца от 2014 г. насам. Данните идват на фона на рекордно високото представяне на пазара за същия месец на миналата година. 

От германските производители през третия месец само Volkswagen AG отчита ръст, макар и слаб, като продажбите скачат с 0,3%. При BMW AG спадът е от 5,8%, докато при Daimler AG има понижение от 3,4%. При френската  PSA Group има повишение от 59,7 на сто. 

 

Според АСЕА инерцията на някои пазари в общността започва да се забавя, като това си личи особено в Обединеното кралство, където през март продажбите са намалели с 15,7%. Търсенето на нови автомобили се е понижило също в Италия (-5,8%) и Германия (-3,4%), но е нараснало във Франция (+2,2%) и Испания (+2,1%).

Въпреки това търсенето за първото тримесечие остава положително (+0,7%). Общо 4 171 628 нови пътнически автомобила са били регистрирани на територията на ЕС през първото тримесечие на тази година.