След секс обикновено изпитваме бурни емоции от всякакъв тип… включително и такива, които водят до сълзи.

Проучване откри, че плачът след секс въобще не е толкова рядко срещан. Всъщност от 32-46% от жените го правят. И ако вие сте една от тях,  не трябва да се притеснявате.

Толкова често срещано е, че учените дори са измислили име за това – посткоитална дисфория. Сред жените процентът е по-висок, но дори някои мъже го изпитват. И по-точно 41% от изследваните мъже признават, че им се е случвало.

От какво се получава?

В някои случаи е от щастие – както при други много приятни преживявания, така и в секса може емоциите да станат толкова силни, че да се стигне до плач. В случаите, когато оргазмът е наистина добър или сте го чакали дълго време, чувството за удоволствие може да се засили значително.

Понякога е в следствие от хормоните, които се отделят по време на секс. Затова и някои хора са по-предразположени към такава реакция по биологични причини.

Разбира се, може и да бъде в следствие от съвсем по-неприятна причина като болката от секса. Понякога от липсата на лубрикант или нараняване в областта може да изпитаме силно неприятно усещане, което дори да доведе до плач.

Притеснението също е възможна причина. Ако правите секс с нов партньор или пък не сте сигурни как сте се справили, това може да доведе до пристъп на притеснение и нервност, който да ви накара да избухнете в сълзи.

Някои жени пък изпитват чувство за срам и вина след секса. Макар и да нямате реална причина за това, възможно е след това да ви обземат такива емоции.

Дори не е нужно да е обвързано със секса – в някои случаи силните емоции след оргазъм могат да отключат чувства, с които в този момент се борите и това да ви разплаче.

Какво да правите, когато се случи?

Независимо дали вие сте плакали, или пък партньорът ви, единственият начин да се справите с възможното неудобство от случката е да разговаряте. Не всеки път ще можете да промените резултата, но можете да уверите половинката си, че вината не е в него, както и да подобрите секс преживяването си.