Нестандартен ръст и фигура, неправилни черти, неманекенска усмивка. Защо в крайна сметка са толкова чаровни тези грозници, които нямат нищо общо с холивудския тип, когото девойките закачат над леглата си, но после сбъдват сюжета „Красавицата и звярът“?
Един от ярките примери в историята е певецът Серж Гинсбург, за когото трудно може да се намери логично обяснение как е спечелил жени като Бриджит Бардо, Катрин Деньов и Джейн Бъркин. Списъкът на грозниците може да бъде продължен – Уди Алън, Адриано Челентано, Жан Пол Белмондо, Жерар Депардийо!

Видно е, че успехът не върви задължително със захаросания външен вид.
Но също и, че Оскар Уайлд е бил прав: ако мъжът се влюбва с  очите си, то жената – с ушите си. Мъжете възприемат зрителни образи – тяло, чувствени форми, очароващи очи… А жената преди всичко се стреми да намери в мъжа защита и подкрепа и затова за нея е много по-важно поведението му, гласът му, погледът му. Тя не „вижда“ мъжа, но с цялата си чувственост търси в него това, което ще й докаже, че той е силен.


Очарованието на властта
На хубавеца не му е трудно да е нахакан, но когато грозникът не се комплексира от външността си, този факт интригува жената – какво толкова притежава той, че не се съмнява в себе си? А от любопитството до симпатията крачката е само една. В женските предпочитания има и друг безсъзнателен мотив – очарованието от властта.

„Грозният мъж с красива жена в очите на околните е като водач на ято. А в очите на жената „водачът“ винаги е по-интересен, той пробужда в нея архаичното чувство на защитеност. При това такъв мъж й позволява да реализира детската си фантазия за всемогъщество – чрез силата на любовта Красавицата ще преобрази Чудовището, превръщайки го в прекрасен Принц. От друга страна, жената често чувства социалните възможности на своята красота: събирайки се с грозен мъж, тя споделя статуса му и по този начин подкрепя общата им значимост като двойка в очите на другите“ – размишлява андрологът Силвен Мимун.


Силата на несъвършенството
В приказките красивите герои са добри, щедри и великодушни. В живота ние също често вкарваме във възприятието си красотата и положителните качества. Затова според юнгианския психолог Олга Ефимова некрасивите започват да се конкурират, стараейки се да компенсират това, което не им е дала природата. Често те са по-настойчиви, артистични, целеустремени и по-внимателни към своята избраница.

„За да успееш, най-важна е грижата за половинката ти, ласките и нежността. Жената се открива на този, който е настроен на нейната вълна, а не на своята“– коментират ситуацията психолозите.