Често обвинявани в непукизъм или осъждани от партньора си за липса на интерес, голяма част от мъжете се отдават на умората след секс и заспиват бързо. Лишен от ласки след любовния акт, нежният пол понякога трудно приема факта, че мъжкият организъм е подвластен на множеството съединения, които се отделят в тялото и мозъка след секс.

Главен виновник за това поведение е пролактинът – хормон, свързан с емоциите и сексуалната задоволеност, научихме от puls.bg. Неговото освобождаване в организма, непоследствено след еякулация, води до отпускане и заспиване. По време на сън, нивата на пролактин също са високи. Лабораторни опити с инжектиране на пролактин у бодри бозайници, също водят до неминуема умора.

Важно е да се отбележи, че статистически, нивата на пролактин са 4 пъти по-високи след оргазъм, достигнат по време на секс, в сравнение със завишаването след мастурбация. Самозадоволяването не е способно да предизвика силен прилив на пролактин, което е част от научното обяснение на депресивните състояния, настъпващи при лишаване от сексуални контакти.

Друг хормон, влиящ на умората след полов акт е окситоцинът – хормона на любовта. Той се свързва с чувството на любов, усещането за близост и доверие между партньорите и понижава стреса, страха и напрежението. Понижените нива на стрес и повишените нива на окситоцин след секс са втори главен фактор за заспиваненето на мъжа.

Вазопресинът е хормон, предразполагащ към друг вид умора – на нервната система. Освен че играе роля в контрола над кръвоносните съдове, водния баланс в тялото и определя някои социални измерения на личността, приливът на вазопресин отпуска мускулатурата още повече и усилва отделянето на окситоцин в тялото. Заедно с него се покачват нивата на епинефрин и падат тези на допамин, което резултира във физическо отпускане на цялото тяло, подобрено кръвообращение към крайниците и чувство за лекота и спокойствие.


Последният фактор е чистата физическа умора – нерядко половия акт трае 20-60 минути и повече при млади двойки. Може да се твърди, че мъжът полага много повече физически усилия да задоволи сексуално партньорката си, следователно умората при него настъпва в много по-голяма степен.

Дамите не бива да разбират това типично мъжко поведение погрешно – то действа в тяхна полза. Според разпространена теория за сексуалната еволюция, високите нива пролактин пречат на мъжкия организъм да се подчини на инстинкта си за размножаване и да го отведе до мисли или действия за друг партньор. Еволюционната наука спокойно тълкува явлението като проява на привързаност и положителна сила в отношенията между една двойка.

TrafficNews.bg