В света на „бодипозитива“ никой не вярва в стандартите за красота. Възхищение заслужават всякакви жени – брюнетки, блондинки, чернокожи, чипоноси, много кльощави или много дебели. Абсолютно всякакви! Лъскавите списания също не остават по-назад – избягвайки да бъдат приети за „старомодни“, те усилено се стараят да спрат да гледат на наднорменото тегло при жените като на нещо неприлично. Пък дали успяват или не е друг въпрос. Много мъже в днешно време не смятат, че е срамно да ходят с по-пищни дами. Това, че постепенно преставаме да свързваме сексапила с ниското телесно тегло и мерките на фотомодел вече е голямо постижение. И нашите засега скромни успехи вече дават интересни плодове! Все повече мъже без притеснение и страх открито заявяват, че теглото не е определящ фактор за тях при избора на партньорка. Нещо повече – желанието да съблазниш истинска кукла с дълги крака и тънка талия сега се оценява като инфантилно и издаващо комплекси.

На всички ни е ясно, че определен тип външност не може да ни осигури комфорт във връзката, а прословутите „90-60-90“ не гарантират оргазъм. Много известни момичета plus-size по собствените им думи правят в леглото неща, каквито слабите девойки не са и сънували.

Дали това е нормално? Не можем да отречем, че за мнозина мерило за привлекателност все така е цифрата на кантара. Толкова по-учудващ е фактът, че някои мъже по принцип не си падат по стройни момичета. Тези господа целенасочено си избират не просто едри дами, ами такива, които вече са надхвърлили стоте килограма. Нашият консултант-сексолог твърди, че това не се дължи на безразличие към теглото на жената. Когато мъжът желае само жени с наднормено тегло, явно става дума за фетиш. Какво е това?

Фетишите

Фетишът по определение е просто особеност на сексуалното поведение. Оказва се, че за някои мъже катализатор на възбудата е именно наднорменото тегло на партньорката. Този фетиш може да възникне поради различни причини. Възможно е мъжът да е изпитал първия си оргазъм с по-закръглено момиче. А може едрите дами да му напомнят за прегръдките на възпитателката, която в детската градина му е давала чувство за безопасност. Влияние може да има и средата – ако мъжът принадлежи към определена социално-културна група. В някои култури пълното телосложение от векове се смята за символ на женствеността, майчинството и плодородието. Мъжете от подобна среда подсъзнателно предпочитат пълни жени, копирайки поведението на своите бащи, дядовци и прадядовци, които са си падали по пищни дами. Пълната жена им навява мисли за уют, издръжливост и здраво потомство.

Друг път мъжете развиват комплекс за малоценност и синдром на тревожно очакване на неуспех в секса. Някои господа подсъзнателно наблягат на дебеланките, защото им се струва, че тези жени са по-непретенциозни в леглото и ще бъдат благодарни заради самото внимание. Едрите дами изпълват тези мъже с увереност, до такава партньорка те се чувстват истински мъжаги.

Фетишът може да се дължи и на най-обикновено търсене на новото и екзотичното. Някои мъже не са „зациклили“ само на пухкавелки, а си падат по всичко нестандартно. Обикновено тези господа гледат доста по детски на отношенията с противоположния пол, а жената възприемат като интересна играчка – „Уау, такава още не съм имал“.

И все пак

Според нашия консултант-сексолог далеч не всички връзки между хубавци и пълни дами се оказват продължителни и хармонични. Проблемът идва от редица физиологични и психологически трудности, с които се сблъскват жените с наднормено тегло. Първо – трудностите с оргазма. Голямото наднормено тегло ограничава възможността да се използват позите, които дават почти стопроцентова гаранция за оргазъм. Например позата „жената отгоре“. Работата е там, че мъжът не може едновременно да прави секс и да държи върху себе си 100-килограмова партньорка. Освен това повечето пълни жени изпитват постоянна невроза, която им пречи да се съсредоточат върху секса.

Второ – някои дами с голямо наднормено тегло след време развиват равнодушно отношение към секса. Според нашия консултант те просто заместват сексуалното удоволствие с удоволствието от храната. Те изпитват радост, когато хапват, тъпчат се при стрес и проблеми. Така попадат в затворен цикъл – едновременно се оправдават заради невротичното тъпчене и при това изпитват чувство за вина. Накрая жената, изпаднала в такова потиснато състояние, е готова да замени секса с най-обикновеното присъствие на партньора до нея, но при това не изпитва никакво удоволствие.

Много жени с наднормено тегло постоянно се страхуват, че партньорът им ще ги напусне, ще им изневери или ще спре да ги обича. С тези страхове и притеснения те отравят психологическия климат в двойката, дори ако няма повод за тревога. В резултат на това сами провокират любимия да им изневери. И това става не заради наднорменото тегло на партньорката, а заради патологичната й липса на обич към себе си, към собственото й тяло, заради неприемането на собствената й сексуалност. Такива дами трябва непременно да поработят над самооценката си. При това не бива да забравят, че много пухкави дами са напълно доволни от тялото си и излъчват енергия, за която слабите им приятелки биха им завидели. И – нека бъдем честни – сексуалният живот на тези жени не може да е посредствен